10. Sınıf Elektrik Elektronik ve Ölçme

BTK'ye Özel
Kayıtlı: 0 öğrenci
Süre: 30
Dersler: 11
Seviye: 10. Sınıf

Önceleri beş duyu organı ile veya basit yöntemlerle yapılan bu ölçümler, zamanla ihtiyacı karşılayamaz hâle gelmiş ve ölçme konusunda standart belirleme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu standardı sağlama amacıyla uluslararası bir kuruluş olan “Uluslararası Birim Sistemi (SI)” nin yaptığı tanımlamalar bütün dünya tarafından kabul edilmiştir. Buna göre bütün dünyada “metre” veya “gram” denildiğinde anlaşılan büyüklük tamamen aynıdır. Her ülkenin de kendi standardını denetleyen resmî kuruluşları ülke içinde ölçme konusunda farklılıkların ortaya çıkmasını önlemektedir. Ülkemizde bu görevi “Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yapmaktadır.
Ayrıca fiziksel büyüklüklerin birimlerinde de bir standart belirlenmiş ve tüm fiziksel büyüklükler uzunluk, kütle ve zaman cinsinden tanımlanmıştır. Buna göre uzunluğun “metre”, kütlenin “kilogram”, zamanın da “saniye” cinsinden ifade edildiği “MKS” birim sistemi günümüzde yaygın olarak kabul edilmiştir. Bunun yanında günümüzde yaygın olmasa da bazı yerlerde santimetre, gram ve saniye “CGS” birim sistemi veya başka sistemler de kullanılabilmektedir.
Bu modülde hem günlük hayatımızda hem de endüstride sıkça kullandığımız fiziksel büyüklüklerin tanımlarını, birimlerini, bu birimlerin ast ve üst katlarını, birbirine nasıl dönüştürüleceğini ve hangi büyüklüğü hangi yöntem ve ölçü aletini kullanarak ölçebileceğinizi öğreneceksiniz

ÖLÇME UYGULAMALARI

1
UZUNLUK ÖLÇÜMÜ
30
2
ÇAP ÖLÇÜMÜ VE KESİT HESABI
30
3
HIZ VE DEVİR ÖLÇÜMÜ
30
4
IŞIK ŞİDDETİ ÖLÇÜMÜ
30
5
SES ŞİDDETİ ÖLÇÜMÜ
30
6
SICAKLIK ÖLÇÜMÜ
30
7
TEMEL ELEKTRİK DEVRESİ
30
8
ELEKTRİK DEVRESİNDE AKIM ÖLÇME
30
9
ELEKTRİK DEVRESİNDE GERİLİM ÖLÇME
10
ELEKTRİK DEVRESİNDE İŞ VE GÜÇ ÖLÇME
30
11
ELEKTRİK DEVRESİNDE FREKANS ÖLÇME
30
12
Ölçme Uygulamaları
5 soru
13
1. ÖDEV