Kayıtlı: 0 öğrenci
Dersler: 3
Seviye: 9. Sınıf

Mantık nedir?

Mantık kelimesini Türk Dil Kurumu Sözlüklerinde arattığımızda 3 anlamı karşımıza çıkmaktadır:

  1. isim Doğru düşünme sanatı ve bilimi
  2. isim Doğru düşünmenin yolu ve yöntemi
  3. isim, felsefe Düşüncenin ve düşüncenin varlık biçimlerinin, ögelerinin, türlerinin, olanaklarının, yasalarının ve düşünce bağlamlarının bilimi, lojik.

Matematiksel mantık bu 3 anlamı da içinde barındırmaktadır, matematik diliyle akıl yürütmeyi sistematik olarak göstermiş oluruz. Bu konu hakkında ayrıca  “Matematik Felsefesi ve Matematiksel Mantık – Ahmet Çevik” kitabını okuyabilirsin. Kitabın arka kapağında ülkemizin matematikçilerinden Ali Nesin’in aşağıdaki yazısı yer alıyor, işte matematik ve felsefe birbirlerine mantıkla böyle bağlanmıştır:

“Yaklaşık 4000 yıldır, belki de daha uzun bir zamandır insanlık, hâlâ daha ne olduğu tam olarak bilinmeyen ve hiçbir zaman bilinemeyecek olan gerçeğin peşinde. Gerçek diye adlandırdığımız şeyi anlamanın ve başkalarıyla paylaşmanın tek bir yolu vardır, o da matematiktir. Bu yüzden matematiğe ortak akıl diyebiliriz. Gerçeği anlamakla görevli matematikçinin elbette en temel sorusu ‘gerçek nedir ve nasıl anlaşılır’ sorusudur. Bu da matematikle felsefenin kesiştiği noktadır. Matematik felsefesi, öncelikle gerçeğin ve matematiğin ve tabii ki mantığın, düşünmenin ve bilginin ne olduğunu, daha doğrusu ne olması gerektiğini irdeler. Daha derin felsefe herhalde mümkün değildir.” 

1. Ünite mantık

1
Mantık nedir?
40
2
Önermeler
40
3
Bileşik önermeler
40

2. Ünite