Kayıtlı: 0 öğrenci
Dersler: 6

Tarih Öğrenmenin Amaç ve Faydaları Nelerdir? 

Tarih; geçmişimize ait olayların bütünüdür.Bir kimsenin geçmişini yani tarihini öğrenmesinden daha yararlı birşey olamaz.Tarih; geleceğimize ışık tutan ve bize yol gösteren bir kılavuzdur.Bu yazımda tarih öğrenmenin amacına ve faydalarına göz atacağız.
 
Tarih Öğrenmenin Amacı Nedir?
 
İnsanlığın, geçmişten günümüze kadar yaşadığı olay ve olguları anlamak ve geçmiş tecrübelerden yararlanarak geleceğe hazırlanmaktır.
Tarih Felsefesi: Günümüzdeki olayların yada sorunların analizinde, geçmişin yorumlanarak kullanılmasıdır.
 
Tarih Öğrenmenin Faydaları Nelerdir?
 
Tarih öğrenmenin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
 
1.) Tarih öğrenmek insanın geçmişinden ders alarak geleceğine yön vermesini sağlar.
 
2.) Tarih insanın düşünme gücünü geliştirir.
 
3.) Tarih insanın kültür seviyesini belirler.
 
4.) Manevi değerlerin önemini arttırır.
 
5.) Bireyin vatan, millet, aile gibi kavramlara daha çok değer vermesini sağlar.
 
6.) Olaylara geniş çaplı bakmayı ve her yönüyle incelemeyi öğretir.
 
7.) Barışın önemi ve değerini insana öğretir.
 
8.) Devletler arası ilişkiler düzenler.
 
9.) Milli değerlerin öğretilmesinde etkilidir.

Yerleşme ve devletleşme sürecinde Türkiye Selçuklusu

1
Oğuz Göçleri Ve Anadolu
2
ANADOLUNUN FATİHLERİ
3
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ
4
ANADOLUDA KURULAN 2.TÜRK BEYLİKLERİ
5
ANADOLUDA MUTASAVVUFLAR
6
ANADOLU SELÇUKLUDA İLKLER
7
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ
5 soru
ANADOLU'DA KURULAN İLK TÜRK BEYLİKLERİ Saltukoğulları: Erzurum ve civarında, Ebu Kasım tarafından kurulan Saltukoğulları, Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliğidir. 1200'lü yıllarda Süleyman Şah tarafından yıkılmaktan kurtulamamışlardır. Mengücekoğulları: Mengücekoğulları ismini kurucusu olan Mengücek Gazi'den alır. Erzincan civarında kurulan bu beyliğe 1. Alaeddin Keykubat, 1228 yılında son vermiştir. Danişmendoğulları: Tokat, Amasya ve Kayseri sınırlarını kapsayan bölgede, Sivas merkez olmak üzere Gazi Ahmet Bey tarafından kurulmuştur. Haçlı ordularının saldırısına karşı tüm gücüyle direnen Danişmendoğulları, Anadolu'daki ilk medrese olan Yağı Basan Medresesi'ni yapmışlardır. Ayrıca ilk kez para bastıran beylik olması ile de bilinir. Danişmendoğulları'na 2. Kılıçarslan son vermiştir. Artukoğulları: Artukoğulları ismini kurucularının babasından alır. Artuk Bey'in oğulları bu beyliği kurmuştur. Artukoğulları o kadar gelişmiştir ki kısa zamanda 3 kola ayrılmışlardır. Bunlar; Hasankeyf kolu, Mardin kolu ve Harput koludur. Artukoğulları Türk tarihinde birçok köprü yapmalarıyla bilinir. Bu köprüler Güneydoğu Anadolu Bölgesi topraklarının sınırları içerisindedir. Köprülerden bazıları; Deve geçidi, Haburman, Amarçay ve Hasankeyf'tir. Ayrıca birkaç adet daha Artukoğullarından kalma köprüler bulunur. Çaka Beyliği: İlk Türk denizcisi olan Çaka bey tarafından, İzmir civarında kurulan bu beylik aynı zamanda denizcilik faaliyeti gösteren ilk beyliktir. Türk beylikleri döneminde denizcilik faaliyetinden bahsedildiğinde akla gelen ilk isimdir. Sökmenoğulları: Van gölü çevresinde konumlanmış bir beyliktir. Anadolu toprakları üzerinde kurulan diğer beylikler ve kuruluş merkezleri ise şunlardır; Dilmaçoğulları (Bitlis), Çubukoğulları (Harput), Yınaloğulları (Diyarbakır), Tanrıvermişoğulları (Efes).
Malazgirt Meydan Savaşı, Türk ve dünya tarihinin önemli dönüm noktalarından birini oluşturuyor. Bu savaşla birlikte, Türkler, büyük direnişlerle karşılaşmadan Anadolu içlerine akmaya başlıyorlar. Hatta Ege ve Marmara kıyılarına kadar ilerliyorlar.  Yurt amacıyla fethettikleri topraklarda Saltuklu, Mengücüklü, Danişmendli, Dilmaçoğulları, Ahlatşahlar, Yinaloğulları, Çubukoğulları ve Artuklu devletlerini kurmuşlar.