10.SINIF FİZİK

BTK'ye Özel
Kayıtlı: 0 öğrenci
Süre: 3
Dersler: 8
Seviye: 10. Sınıf

Elektrik Akımı Nasıl  Oluşur:Elektrik akımının oluşumunu şekildeki gibi musluk açıldıktan sonra sol bölmedeki suyun, sağ tarafa doğru akmasına benzetebiliriz. Benzer bir şekilde üretecin  iki ucu arasında potansiyel fark(gerilim) oluşturulursa, elektriksel potansiyelin yüksek olduğu yerden düşük olduğu yere doğru yük akışı gerçekleşir. Bu yük akışına elektrik akımı denir ve bu yük akışı iki noktanın elektriksel potansiyeli eşit oluncaya kadar devam eder.

Bir elektrik devresinde iletkenin birim kesitinden geçen net yük miktarına akım şiddeti denir. Elektrik akımı I veya i harfleri ile gösterilir birimi Amper’dir

elektirik_akimi_

q=n.(e.y)        n: yük sayısı     e.y: 1,6 x 1019  

Elektrik Akımının Yönü:Elektrik devresinde hareketli olan yükler elektronlardır. Elektronların hareket yönü   üretecin (-) kutbundan (+) kutbuna doğrudur. Elektrik akımının yönü ise bunun tam tersi yönünde kabul edilir yani üretecin(+) kutbundan (-) kutbuna doğrudur.

İki çeşit elektrik akımı vardır. Bunlardan birincisi büyüklüğü ve yönü değişmeyen doğru akım(DC) Pil,akü ve dinamolar tarafından üretilir. İkincisi ise büyüklüğü ve yönü zamanla değişen evlerimizde kullandığımız  alternatif akım(AC) Alternatörler tarafından üretilir. Bu konu ilerleyen bölümlerede daha ayrıntılı olarak işlenecektir.

Ekli dosya

Dosya boyutu: 761 kb

Ekli dosya

Dosya boyutu: 739 kb

ELEKTRİK VE MANYETİZMA

1
ELEKTRİK AKIMI
20
2
DİRENÇ VE POTANSİYEL FARK
40
3
BİR İLETKENİN DİRENCİNİN BAĞLI OLDUĞU FAKTÖRLER
10

ELEKTRİK VE MANYETİZMA

1
AKIM-DİRENÇ VE POTANSİYEL FARK ARASINDAKİ İLİŞKİ
30
2
DİRENÇLERİN BAĞLANMASI
30
3
ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI
30
4
GENEL TEKRAR
60
5
ELEKTRİKSEL ENERJİ VE ELEKTRİKSEL GÜÇ